KÖNYVELVONÓ

Lucy Strange – A nővérek átka

Szerző: | 2024. jan. 20. | Család, Családregény, Ifjúsági regények

Csak vésd az eszedbe: még akkor is, amikor kicsinek és tehetetlennek érzed magad, és azt hiszed, hogy egyes-egyedül vagy, tudd, hogy ez nem igaz! Fikarcnyit sem! Erősebb vagy, mint gondolnád! Sosem vagy igazán egyedül.”

 

Nagyon szeretem a népmeséket és bizonyos szinten a hagyományok titkos őrzőjének tartom magam. Ahogy felnőttem, amit a szeretett nagyszüleimtől láttam, azt az örökséget viszem tovább felnőttként. Hiába vagyok immáron a harmincas éveim végén, még mindig ott belül örök álmodozó és gyermek tudok lenni, aki nagy szeretettel védi az emlékeit és sok – sok olyan témakört forgat, amely inkább az ifjúságnak szól, sem mint a korosztályomhoz tartozó, olvasni szerető lelkeknek. Pont ezért is örültem meg, amikor felfedeztem a mostani olvasmányomról, hogy egy népmese-adaptáció és rendkívül izgatottan kezdtem felfedezni a rám váró kalandokat.

Lucy Strange angol származású írónő, aki díjnyertes gyermekkönyvíróként párjával és gyermekükkel a kenti vidék szívében él Angliában. Az írónő könyvei a klasszikus gyermekirodalom elemeit ragadják meg olyan stílusban, amely a mai fiatalabb olvasók számára is vonzó és elérhető. Történeteit gyakran a folklór és a tündérmesék ihlették, valamint a történelmi környezetet a mágia és a fantázia jegyeivel kombinálja, hogy teljesen meggyőző világokat teremtsen, amelyekben bármi megtörténhet… 2014-ben elnyerte a Montegrappa First Fiction Prize díjat, és azóta további négy regényt jelentetett meg a Chicken House kiadónál. 2016 októberében látott napvilágot első regénye, a The Secret of Nightingale Wood. Ha többet szeretnél tudni a szerzőről, akkor kövesd Facebook oldalán.

Lucy Strange – A nővérek átka című ifjúsági regénye 2022-ben jelent meg a Manó Könyvek Kiadó gondozásában. A borító nagyon szépre sikeredett, amely első ránézésre is hívogató és egy bizonyos  különleges izgalmat ígér leendő olvasóinak.

Történetünk hat lánytestvérről szól, akik egy kis faluban élnek, ahol a hagyományok és babonák határozzák meg a mindennapi életet. Ennek a hat lánykának nincsen könnyű dolga, hiszen egy átok szállt reájuk, amikor szeretett édesanyuk elhalálozott. Azóta édesapjuk megszállottan retteg az átokról szóló versikétől, és rendre be is tartja a benne leírtakat.

„Bizony, az első lány jól házasodjon,
A második otthon mindent belakjon.
A harmadik kevés galibát csinál,
Ha a tanyán munkát talál.
A negyedik és ötödik, nekik muszáj férjet fogniuk,
Különben a hatodik hantol el,
s fényed örökre kihuny.”

Bizony ezt ismerve már sokkal komolyabban hangzik a jóslat, így az édesapa minden tőle telhetőt megtesz, hogy a leírtaknak megfelelően bánjon gyermekeivel.

Az apai szigor árnyékában a leánykák mind szenvednek, bár a maguk módján lázadnak sorsuk ellen. Csak egyetlen lélek kedvessége és puha lágysága tölti ki a rideg otthon falait, ő pedig nem más, mint Nagyi, akitől még a falubeliek is tisztelettel félnek. Az ő védőszárnyai alatt, a mesék birodalmán át vezet a napi megkönnyebbülés varázserejének útja, amely elviselhetővé teszik a komor hétköznapokat. Ám a legidősebb lány házasodni kényszerül, hiszen lassan itt az esküvők hagyományos ideje. Szerencsére megérkezik a faluba az évek óta várt Telihold Vásár, ahol minden móka és kacagás. Vajon Grace számára csak ez az egyetlen esély a szabadság felé? Vajon mit tehet Willa, a harmadik leány, hogy megtalálja szeretett nővérét és megmentse húgait az átoktól? Útja során számos veszéllyel találja magát szemben, de vajon elég lesz-e hite és bátorsága ahhoz, hogy elérje célját?

Ne tévedjetek el, és soha ne hagyjátok, hogy a félelem vezéreljen benneteket!”

Ez a történet számos mesébe illő elemet vonultat fel az olvasók előtt. Ilyen mindjárt a varázslat, az átok és olyan más rejtélyes jelenségek, amelyek által mi magunk is részesévé válunk a kalandnak és csak nagyon nehezen tudunk szabadulni hatása alól.

A hat lánytestvér egytől –egyig igazi egyéniségek.

Grace a legidősebb gyermek, bőre akár a hó, tekintete a végtelen. A lelke szabadságra vágyik, de mint egy kalitkába zárt madár, mindig csak vágyódva tekint a messzeségbe. Az ő törődésére és figyelmére a többi leányka is nagyon figyel, hiszen a szeretet melegében igazán csodás feltöltődni.

„Egy lányka aludt a patak partján, egyre csak álmodott és álmodott.
Az ég sötét volt, fent a csillagok meg a viaszos hold ragyogott.
Puhán esett az eső, a nap felkelt, és a tél közelgett.
Ám a lányka csak álmodott és álmodott, az átok szerint tán örökre…”

Freya szorgalmas és igazi házitündér, ám a felszínen ridegnek látszik, mit akitől vajmi kevés kedvességre lehet számítani. Mégis sokszor előtűnik tűzről pattant szemlélete, pedig számára sem tartogat az átok vajmi boldog jövőt.

Willa, harmadik gyermekként igazi kakkuktojás a családban, hiszen bár számára a tanyai munka jutott osztályrészül, mégis rendre szembeszáll a családfővel. A kettejük harca sokszor a pajtában végződik, ahol álomra kell hajtania fejét. Csak Nagyi meséi és Grace mosolya, vagy legkisebb húga bölcs, de annál bátrabb szavai tudják előzni a benne dúló viharokat.

Dolly és Deedee a hármas ikrek igazi vadócai, akik még nem ismerik a nagyobb lányok félelmeit, bár mindketten tudják, hogy édesapjuk miért olyan mogorva. Nagyi meséi őket is elbűvölik, ráadásul hamar megtanultak olvasni, ami a tilalom ellenére remek kalandokat ígér nekik.

Darcy a legfiatalabb lány, ráadásul a három iker közül a legkegyvesztettebb, hiszen édesapjuk szerint a legnagyobb átok is egyetemben. Sorsa elől ő sem menekülhet, de dacosan néz szembe mindennel. Willa árnyékaként sokszor keverednek szövetségbe, és pont ezért tudja, hogy rá mindig számíthat nővére.

Mosolyt csal az arcomra, hogy a legkisebb húgom szerint az olvasnivaló legalább olyan fontos a túlélésem érdekében, mint az étel és a meleg…”

Számomra a könyv két részre osztható, míg az első felében megismerjük az átkot, a leánygyermekek mindennapjait, az édesapa goromba viselkedését, addig a második részben Willával utazunk célunk felé oda és vissza, valamint megismerjük az emberi lélek legfontosabb rejtelmeit.

A történet pörgős és izgalmas, ráadásul a valóság elemei vannak meghintve a fantázia világának különlegességeivel. A karakterek szerethetőek a maguk nemében, bár a falu népét kevésbé tudtam szívembe zárni két fajankóval egyetemben.

A legcsodálatosabb személy számomra mégis Nagyi volt, hiszen meséi, törődése és szeretete az unokái felé szinte túlcsordultak a lapokról. Magam is éreztem a sóvárgást iránta és nagyon fájt a lelkem, mikor úgy alakult sorsa.

„Le fogom jegyezni Nagyi történetét is, „A mocsárzugi boszorkányt”, hiszen Nagyi végeredményben boszorkány volt, ha „boszorkánynak” olyasvalakit nevezünk, akinek bölcsessége és ereje túlmutat az egyszeri népek határain – egy olyan asszony megnevezése, aki nem hagyja, hogy őt magát vezessék.”

Ahogy Willa szemszögén keresztül megismerhetem az eseményeket, úgy nagyon hamar belerázódtam a kalandokba, ám sokszor éreztem, hogy kicsit nehéz sorsot szánt a szerző eme gyermeknek. Nagyon különleges szereplő és a korát meghazudtolóan képes volt dönteni, cselekedni mikor a helyzet úgy kívánta.

„Sok minden lehet varázslat, nem igaz? Természetbeli dolgok, dolgok az égen, meg olyan okos dolgok, mint ez itt. Nekem úgy tűnik, mintha a varázslat magyarázat lehetne mindarra, amit nem értünk. Egyes népek meglátják a csodát bennük, mások viszont félnek tőlük.”

Ellenben egy apró megjegyzésem lenne, mégpedig a történet végéhez köthetően; ha már mesei elemeket alkalmazunk, akkor szebben is kibonthattuk volna a történet háromnegyedén át készülő eseményt, amely a tetőpontjává válik végül a könyvnek. Túl gyorsan lett megoldva a rejtély és kissé élettelenné vált a „gonosz” legyőzése.

Összességében egy kellemes, pár órás kikapcsolódásnak gondolom ezt a kötetet, amely arra mindenképpen jó, hogy kicsit mi magunk is a kalandok részévé váljunk, és ezáltal feltöltekezzünk, ám – ahogy fentebb már említettem – kicsit nagyobb lélegzetvételű megoldásra számítottam.

Aki kedveli a népmese–adaptációkat, szívesen kalandozik és szereti a rejtélyeket, titkokat, annak ajánlom szíves figyelmébe, mert úgy gondolom szórakoztató élményben lesz része.

Ha te is elmerülnél ebben a történetben, akkor nem kell mást tenned, mint a Manó Könyvek Kiadó weboldalára ellátogatni.

Írta: NiKy

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük